A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

БеЗБАР'ЄРНІСТЬ

Дата: 28.03.2024 12:35
Кількість переглядів: 36

Навіщо ми привозимо з моря незвичної форми камінчик або ребристу мушлю? Бо це спогади про відпочинок і про приємні емоції. Щойно ми зазираємо у перламутрову серединку або пальцями відчуваємо гладкість полірованої гальки – і от ми знову подумки там, де було дуже добре.

 Це – інтуїтивне заземлення. А ще це один із найбільш простих і дієвих способів боротьби зі стресом. У нагоді стане будь-яка маленька річ, що викликає позитивні емоції та яку зручно завжди тримати під рукою. І коли раптом вас накриє хвиля надмірного страху, візьміть цей предмет і сконцентруйтеся: якої він форми, кольору, який на дотик?

 Поради завжди легше сприймаються, коли їх не треба уявляти, а можна одразу побачити. Тому ловіть «чарівні вісімки»: підготували для вас 8 відеороликів із техніками самодопомоги від українських зірок та 8 мультиків, які допоможуть розібратись, що таке стрес та як із ним справлятися.

«Скажи чесно, ти як?». Ось, наприклад, телеведуча Соломія Вітвіцька, коли їй страшно, уявляє довкола будинку бульбашку, в яку точно нічого не прилетить. Співачка Світлана Тарабарова береться за прибирання, а ще ходить по колу та читає заспокійливі мантри. Солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька не боїться випускати емоції через сльози, а дихання гармонізує вправою «метелик».

Усі 8 відеоуроків із секретами заспокоєння від українських зірок зібрані ось тут  https://bf.diia.gov.ua/.../skazhy-chesno-ty-iak-tekhniky...

Але перш ніж вправи застосовувати – треба навчитися розбиратися, що саме з вами відбувається. Бо бути тривалий час у сильному стресі – це майже те саме, що пробігти марафон. От тільки у марафоні після фінішу можна розслабитися, а під дією негативних емоцій зробити це майже неможливо.

Отже, дивимося цикл із 8 анімаційних роликів, які пояснюють, що таке стрес, чому насправді він потрібен і навіщо вивільняти емоції, а не ховати їх у собі. Окремий епізод розповідає про «бий, біжи або завмирай» – людина зазвичай обирає одну з цих трьох реакцій. Також герої мультфільмів підкажуть, як підтримати себе, допомогти іншим і залишитися психічно здоровими в умовах стресу.

Кожна серія має субтитри та переклад українською жестовою мовою. Подивитися та зміцнитися можна тут  https://bf.diia.gov.ua/.../yak-peremohty-stres-prosti...

А ще на порталі «Дія. Безбарʼєрність» (https://bf.diia.gov.ua) з’явилися 10 нових матеріалів, присвячених темі ментального здоров’я. У них зібрані практичні поради про те, як подолати панічні атаки та страх повітряних тривог, як діяти у шокових станах та допомагати людям поруч. Особлива увага приділена дітям: йдеться про школу та ментальне здоров’я, про захист від стресу та повідомлення поганих новин тощо.

 Матеріали підготовлено у межах комунікаційної кампанії Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров'я – ініціативи першої леді Олена Зеленська. Комунікаційна кампанія «Ти як?» реалізується за підтримки проєкту USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров’я, який виконує організація Пакт.

 «Дія. Безбарʼєрність» створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар'єрів» спільно з Міністерство цифрової трансформації України за підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, а також Уряду Швеції. Аналітичну допомогу надавала громадська організація Безбар'єрність.

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь