Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Біла іржа хризантем – небезпечна хвороба рослин

Дата: 28.11.2023 16:41
Кількість переглядів: 139

Біла іржа хризантем – карантинна хвороба і на даний час вважається небезпечною хворобою в розсадниках, іноді викликає повну втрату хризантем у теплицях.

         Білою іржею уражаються в основному листя, рідше - стебла. Захворювання проявляється у вигляді невеликих блідо-жовтих плям як на верхній, так і на нижній стороні листа. Згодом плями збільшуються і стають яскраво-жовтими, а їх центр - коричневим. На нижній стороні листа на цих плямах розвиваються пустули (прищ, бульбашка). Спочатку вони світло-жовті або рожеві, згодом стають білими і опуклими. Сильно уражені листки, як правило, передчасно відмирають, і рослини виглядають, як обпалені. Хворе листя часто закручується донизу, а на квітках ураження спостерігається у вигляді некротичної крапчастості.

         Збудник поширюється повітрям при перевезенні інфікованих рослин: живців, тепличних або кімнатних хризантем у горщиках, зрізаних квітів. Місцем резервації збудника можуть бути рослинні рештки, які зберігаються на поверхні ґрунту, одязі, взутті, інвентарю. Інфекція може зберігатися до 8 тижнів на забруднених обєктах. Спори можуть розсіюватися також краплинами води. Тому при поливі бажано не допускати потрапляння води на листки. Здорові на вигляд рослини не можуть бути гарантом безпеки, так як дане захворювання може перебувати в прихованій стадії до 8 тижнів і лише з настанням сприятливих умов захворювання може проявитися. Переносниками захворювання можуть бути і комахи.

           Біла іржа хризантем  була виявлена в с. Усатово Одеського                     (Біляївського) р-ну. Слід зазначити, що ефективність боротьби з хворобою залежить в першу чергу від свідомості і проінформованості громадян.

Прохання до всіх, хто вирощує хризантеми - використовувати для посадки тільки здоровий матеріал.

Продавці квіткової продукції – звертайте увагу на фітосанітарний стан  квітів, недопускайте до реалізації хворі квіти. При купівлі на оптових складах – вимагайте фітосанітарні документи на партії квітів.

Покупці квітів – якщо Ви бачите ознаки хвороби - не купуйте квіти.

Про всі випадки виявлення білої іржі хризантем повідомляйте спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки  по Одеській області або провідного спеціаліста відділу карантину рослин по Одеському району .     

Державний фіто санітарний інспектор                                           В.В. Дигуляр

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь