Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Інформація щодо популяризації сімейних та наближених до сімейних форм виховання

Дата: 31.10.2023 09:38
Кількість переглядів: 128

Забезпечення та додержання прав дітей визначає майбутнє Української держави. Конвенція ООН про права дітей першою кинула стереотипам минулого виклик – визнала дитину самостійним суб’єктом права, а її інтереси пріоритетними щодо потреб суспільства.

Починаючи з 2005 року в Україні розпочато реформування державної системи захисту прав дітей, основними напрямками якої є розвиток сімейних форм виховання дітей, що не мають батьківської опіки. Як відомо, в Україні починаючи з 2017 року поступово впроваджується реформа деінституалізації (реформа інтернатних закладів) – процес заміни системи інституційного догляду на систему, яка забезпечує виховання дітей в сім’ї чи в умовах максимально наближених до сімейних.

Одним з напрямів впровадження реформи деінституалізації є сприяння активному розвитку та поширенню альтернативних форм сімейного виховання. До них можна віднести створення дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей а також патронат над дитиною.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) — сім’я чи окрема особа, яка бере на виховання не менше як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей в ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб разом з біологічними дітьми сім’ї. При створенні ДБСТ батькам-вихователям місцевою владою надається індивідуальний житловий будинок або багатокімнатна квартира, обладнані необхідними меблями, побутовою технікою та іншим необхідними обладнанням.

Прийомна сім’я  — сім’я чи окрема особа, яка бере на виховання у сім’ю, на власну житлову площу від 1 до 4 дітей. У такі сім’ї влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатна сім’я є формою тимчасового влаштування дитини, яка опинилась в складних життєвих у зв’язку тією чи іншою складною обставиною (до прикладу: хворобою матері, яка потрапила в лікарню і не має на кого залишити дитину; відмовою від дитини в пологовому відділенні; перебуванням дитини в небезпеці; у зв’язку з насиллям, жорстоким поводженням в сім’ї,  вагітністю неповнолітньої, від якої відмовились батьки; потребою перепочинку, вирішення нагальних проблем, лікуванням, одинокої матері, яка виховує дитину з інвалідністю тощо). Якщо криза в її біологічній родині вирішилась, дитина повертається до мами й тата. Якщо ні – вона може піти в прийомну сім’ю (чи ДБСТ), або ж бути всиновлена.

Якщо Ви та родина, яка  готова взяти  на виховання обділену батьківською ласкою дитину та власним прикладом змінити ставлення суспільства до проблеми сирітства і безпритульності, тим самим зміцнити нашу державу, ми Вас чекаємо за адресою: вул. Богачова, 99, с. Маяки.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь