Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Digital Cleanup: як долучитися до Всесвітнього дня прибирання не виходячи з дому

Дата: 14.09.2023 11:32
Кількість переглядів: 164

У 2023 році Всеукраїнський молодіжний рух Let`s do it Ukraine розробив спеціальний формат участі у Всесвітньому дні прибирання “World Cleanup Day” – цифрове прибирання, яке можна проводити навіть на прифронтових територіях, в укритті, під час довгих поїздок тощо, а краще випрацювати нову звичку і робити це щодня. 

Цифрове прибирання – це сучасний та безпечний онлайн формат прибирання, до якого може долучитися кожен. Як і матеріальні забруднювачі, цифрові програми та файли також створюють відходи – а саме невикористані, застарілі та непотрібні програми, файли і навіть веб-сторінки.

“Закликаємо громадян приєднатися, заощаджувати використання електроенергії та зменшувати кількість викидів CO2 в атмосферу. Видаляйте маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, беззмістовні відео, хмарні сховища з невикористовуваними файлами. Таке онлайн прибирання також продовжить життя вашим гаджетам та вбережуть гаманець від численних витрат на ремонт або покупку нових телефонів, комп’ютерів, ноутбуків” – зазначила Юлія Мархель, координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні. 

Користуйтесь підказками, в нагоді стане спеціальний чек-лист з цифрового прибирання. Зберігайте інструкцію та ставте біля виконаних пунктів «✓». 

Робіть скріншоти ДО та ПІСЛЯ очищення, діліться своїми успіхами з друзями у соціальних мережах, ставте хештеги #digitalcleanupletsdoitukraine #digitalcleanup #earthrise  та відмічайте організаторів: 

Тепер ви можете порахувати від скількох викидів СО2 в атмосферу ви врятували довкілля!

Розрахунок ведеться за такою формулою: 

(Гб цифрового сміття видалено)/2 = заощаджено кВт-год енергії на рік

(Гб цифрового сміття видалено)/4 = заощаджено кг СО2 викидів

Для корпоративних учасників Let`s do it Ukraine розробив спеціальний гайд, щоб робити цифрове прибирання можна було ще більш масштабно: https://docs.google.com/document/d/1PPHL9sQgInf_N3tT6OUVJfH_8N8AyXRZb7zG5gv8xvI/edit?usp=sharing

Обов’язково реєструйте свій результат на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup 

Візуальні матеріали можна знайти за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1lMdOukXZi-eeDkwPl81U9U9PSbLwuRK9?usp=sharing 

Чому цифрове прибирання важливе? 

Все, що зберігається на вашому комп’ютері, споживає пам’ять і енергію, а отже, виробляє CO2. Велика кількість файлів можуть сповільнювати його роботу, особливо якщо вони зберігаються на робочому столі. Сортування, очищення та видалення файлів звільнить місце на вашому комп’ютері, а отже, підвищить його продуктивність. 

Видалення даних на комп’ютері – це ключ до продовження терміну служби вашого пристрою. Чим більше місця ви збережете на своєму комп’ютері, тим менше він буде гальмувати і тим частіше ви зможете оновлювати програмне забезпечення та операційну систему, необхідні для його належної роботи. Оскільки на виробництво обладнання припадає 78% вуглецевого сліду, дуже важливо знайти механізми догляду за вашим обладнанням, щоб продовжити термін його служби.

Дані з вашої хмари зберігаються в центрах обробки даних, які у свою чергу, теж споживають енергію. Існують альтернативи для зменшення впливу центрів обробки даних на навколишнє середовище. Наприклад, для систем охолодження замість газу чи вугілля можна використовувати відновлювану енергію. Або ж можна повторно використовувати тепло, яке виробляють центри обробки даних, для обігріву громадських будівель чи споруд.

ЦІКАВІ ФАКТИ: 

  • Інтернет та пов’язана з ним інфраструктура наразі споживають близько 4% від загального обсягу електроенергії, що більше, ніж все енергоспоживання Великої Британії.
  • За оцінками, до 2030 року на сектор ІКТ (ICT) припадатиме 20% світового енергоспоживання та вуглецевого сліду.
  • Інтернет та пов’язана з ним інфраструктура виробляють понад 1 мільярд тонн CO2 щороку, що перевищує загальне споживання енергії, наприклад, у Німеччині.
  • Вуглецевий слід цього сектору можна порівняти з викидами від усіх секторів авіації.
  • Для зберігання та обміну даними потрібно в 3 рази більше енергії, ніж виробляють усі сонячні батареї світу.
  • За оцінками, 90% цифрової інформації, створеної у світі, насправді є цифровими відходами, тобто виробленою інформацією, яка не використовується (World Wide Waste).
  • Щороку надсилається близько 300 мільярдів електронних листів. Основну частину з них складають спам-повідомлення. Кожен електронний лист виділяє 0,3 грама CO2, звичайний – 4 грами, а з вкладенням – 50 грамів.
  • Якби кожен житель Великобританії відправив на один лист з подякою менше, це було б еквівалентно більш ніж 81 000 індивідуальних рейсів з Лондона до Мадрида.
  • Майнінг біткоїнів споживає більше енергії, ніж вся Нова Зеландія.
  • Перегляд відео займає найбільшу частку інтернет-трафіку – 60% – і викидає 300 млн тонн CO2 на рік, що становить близько 1% світових викидів.
  • 2 години потокового відео – це те саме, що їзда на електровелосипеді на 8 км.
  • Щоб нейтралізувати вуглецевий слід смартфона, потрібно 232 роки.
  • Електронний лист з великим вкладенням може вивільнити до 50 г CO2.
  • 1,6 мільярда дерев потрібно висадити, щоб компенсувати забруднення, спричинене спамом в електронній пошті.

Довідково

У 2022 році під час Всесвітнього дня прибирання 53 338 учасників цифрового прибирання разом очистили свої гаджети від 1 507 164 гігабайтів цифрових відходів. Таким чином вдалося вберегти довкілля від 376,791 тонн викидів в атмосферу CO2 та використання 753 582 кВт-год енергії на рік. 

Приєднуйтесь до найбільшого екоруху країни, дізнайтеся більше в новинах на сайті letsdoitukraine.org

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, Київської міської державної адміністрації, Європейської Бізнес Асоціації, Всеукраїнського молодіжного центру, Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», Національної молодіжної ради, Асоціації молодіжних рад України, корпорації «Біосфера», інформаційний партнер телеканал «Київ», органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа. В рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь