Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Якщо є загроза радіаційної аварії: що робити та як уберегти життя

Дата: 04.07.2023 16:40
Кількість переглядів: 88

В умовах війни можливі теракти з боку російської армії. Зокрема, атаки Запорізької АЕС в Енергодарі. Внаслідок цього на електростанції може виникнути аварії різного типу. Це призведе до масштабного витоку радіації. Радіоактивне зараження несе велику загрозу життю та здоров’ю людини, розвивається гостра променева хвороба.

Про алгоритми дій та потрібні речі вдома для захисту себе від наслідків радіаційної аварії РОЗ'ЯСНЮЄМО

 

Радіаційна аварія: що робити?

Радіаційне ураження виникає у випадках терористичної діяльності, а ще – споживання забрудненої радіацією води чи продуктів, її проникнення через шкіру. У випадку радіаційної аварії слід дотримуватися низки правил для збереження свого життя. Окремі алгоритми дій та норм варто знати під час спалаху атомної електростанції, це:

  • якщо ви знаходитеся на вулиці чи дорозі;
  • якщо ви перебуваєте у приміщенні;
  • як одразу знезаразити себе;
  • безпека води та харчових продуктів;
  • підготовка до евакуації.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

Що слід мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії

Якщо у вашій місцевості трапилася радіаційна аварія, слід бути забезпеченим певними речами, аби пережити цю аварію з мінімальною шкодою для життя. Зокрема, варто заздалегідь підготувати скотч, плівку, щільну тканину тощо.

Слід пам'ятати, що радіоактивний пил осідає на всіх можливих поверхнях. Тому слід ущільнити вікна та двері. Після того – не підходити до них близько. Також не варто користуватися зовнішніми системами вентиляції чи обігріву та зменшити можливість потрапляння повітря з вулиці.

Засоби гігієни: мило, шампунь. Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття.

Одразу слід вимити руки, обличчя та відкриті ділянки шкіри. Після цього варто переодягтися у чистий одяг, а попередній – зібрати у пластикові пакети, найкраще – герметичні, та покласти його якомога далі від людей та домашніх тварин.

Їжа та вода. Лікарські засоби.

Заздалегідь подбайте про запаси їжі та води. Зберігайте їх у герметичних контейнерах. Пляшкова вода вважається придатною до споживання. Водопровідну воду можна використовувати для миття, але не для споживання. Зокрема, кип’ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин.

Варто запастися ліками, які можуть бути потрібні людині за станом здоров’я. Йодид калію слід приймати лише за вказівкою органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію «для профілактики» без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити здоров’ю людини.

Засоби зв’язку.

Влада сповіщатиме про ситуацію та даватиме вказівки, які потрібно виконувати, тому подбайте про наявність мобільного інтернету, телебачення, придбайте радіоприймач, який може працювати від батарейок у разі аварії на електромережах. Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Також варто зібрати необхідні документи на випадок евакуації населення.

Захистити себе від впливу радіації можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

Поради, які, сподіваємося, залишаться не використаними. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь