A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

10 грудня – Міжнародний день прав людини

Дата: 10.12.2021 09:24
Кількість переглядів: 450

Є права у кожного із нас

Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини. У 1991 році Україна, ставши незалежною державою, зробила перший крок на шляху до ствердження демократичності, верховенства права.

Так, в Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина. Стаття 21 Конституції України визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Відповідно до статті 22  Основного Закону держави права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Частина 3 статті 22 Конституції України підкреслює, що за прийняття нових законів або при внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Права будь-якої людини є універсальними  (вони належать усім людям в будь-яких ситуаціях незалежно від соціального становища), вродженими(вони вже належать кожній людині лише за фактом народження) і невід'ємними (це означає неможливість позбавити індивіда цих прав чи неможливість його добровільної відмови від цих прав).

Права людини починаються з прав дитини.

 Особливості прав людини: Права людини не можна купити, заробити чи успадкувати. Людина має їх від народження — це "природні права " кожної людини. Права людини є однаковими для всіх людей, незалежно від раси, статі, віровизнання, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження. Всі ми народжені вільними і — рівними у гідності та правах — права людини "універсальні". Права людини не можна відібрати - ніхто не сміє позбавити іншу людину цих прав за будь-яких умов. Люди наділені ними навіть тоді, коли закони їхніх країн не визнають прав людини чи коли уряди порушують їх: наприклад, коли в країні існує рабство, раби все одно мають права, хоч ті й порушуються — права людини "невід'ємні". Для того щоб жити з гідністю, всі люди наділені правом на свободу, безпеку та гідні людини норми громадського життя — права людини "неподільні".

Право і справедливість полягають в тому, щоб кожен мав і робив своє так, щоб ніхто не мав чужого і не позбавлявся свого.

На яких принципах у нашому суспільстві ґрунтується право? (На принципах моралі). Державний орган, що має повноваження здійснювати правосуддя (Суд). Особа, яка надає фізичним і юридичним особам різні види юридичної допомоги, передбачені законодавством (Адвокат). Основний Закон держави (Конституція). Система всіх нормативно-правових актів певної держави (Законодавство). Які ви знаєте органи правопорядку? (Суд, арбітраж, ор­гани внутрішніх справ). З якого віку дитина може звертатися до суду з питання захисту своїх прав ( З 14 років). До кого може звертатися дитина, якщо її права порушили у школі (До директора школи, служби у справах неповнолітніх, органів освіти). Чи може нести кримінальну відповідальність 14 річний підліток ( Так ). Вік, з якого громадянин несе адміністративну відповідальність ( З 16 років).

Захищати Батьківщину Додержуватись Конституції та законів України Не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині. Сплачувати податки.

Ми маємо право жити на Землі, творити, дихати, учитись, примножувать багатства всі її, своєю Україною гордитись. Ми маємо право Україну восхваляти, боротися за неї і за честь стояти, безкрайні поля її любити і щовесни журавликів із вірою зустріти. Ми маємо право на веселку і весну, на щедру осінь і на тепле літо, на зиму, так безмежно чарівну і на поля зі стиглим житом. На золотаве сонце в небесах, що щедро Україну зігріває. На соловейка спів в гаях і на любов батьків, безмежну і безкраю. Не меркнуть зорі. Йдуть у небуття, бо мають право вік світити. Ми ж маємо право на життя. Ми гідно мусимо жити.

Ваші права будуть поважати інші, якщо ви самі будете поважати права інших.

Фахівцем із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг Маяківської сільської ради» Ворніческу Оленою спільно з дільничним офіцером поліції Одеського РУП № « ГУНП в Одеській області Слівинським Сергієм на території с. Удобне Маяківської сільської ради був проведений інформаційний захід  на тему: «Права дітей».

 Під час заходу діти мали можливість висловлювати свою думку, вдосконалювали вміння логічно мислити, учні були ознайомлені із конвенцією ООН про права дитини та отримали листівки для більш детального ознайомлення  зі своїми правами та обов’язками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь