A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Мінцифра запустило «Цифрограм» — національний тест на цифрову грамотність

Дата: 25.11.2021 11:03
Кількість переглядів: 300

Тест з цифрової грамотності допоможе виявити загальний рівень цифрової грамотності, прогалини у цифрових навичках і зорієнтує, які саме компетенції варто вдосконалити.

Міністерство цифрової трансформації України запускає на онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта національний тест на цифрову грамотність громадян.

Завдання тесту систематизовано за сферами знань європейської рамки цифрових компетентностей для громадян DigComp 2.1., адаптованої українськими експертами.  

Тестування передбачає перевірку базових знань та навичок із цифрової грамотності  у 6 сферах:

  1. Основи комп’ютерної грамотності.
  2. Інформаційна та медіаграмотність. Вміння працювати з даними.
  3. Створення цифрового контенту.
  4. Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві.
  5. Безпека у цифровому середовищі.
  6. Вирішення технічних проблем. Навчання впродовж життя у цифровому суспільстві. 
  7. Кожна із цих сфер знань охоплює 5 компетентностей. Цифрограм пропонує учасникам тестування дати відповідь на 90 запитань. 

Приблизна тривалість проходження тесту 30-40 хвилин.

Покращити рівень цифрової грамотності по окремим сферам можна на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта,  де розміщено у безкоштовному доступі 36 освітніх серіалів за участі експертів і селебріті. 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що метою національного тесту на цифрову грамотність є перевірити готовність українських громадян до життя та роботи в умовах побудови «держави в смартфоні». 

«Минулого року ми провели перше в Україні соціологічне дослідження цифрових навичок громадян. Виявилося, що 53% українців володіють цифровими навичками на рівні нижче середнього. А цього року вперше в Україні з’явилась можливість перевірити знання та навички з цифрової грамотності за різними сферами знань, зазначеними в Європейській рамці цифрових компетентностей для громадян. Це дозволить в режимі реального часу проводити дослідження цифрової грамотності в масштабах всієї країни. Я вдячна експертам, які допомагали адаптувати цю методологію і завдяки яким національний тест повністю враховує всі сучасні вимоги до знань в області цифрових технологій. Закликаю приватні компанії, освітні заклади та державні установи перевірити співробітників на рівень цифрової грамотності. Приєднуйтесь до національного тестування!», — заявила Валерія Іонан. 

Тетяна Нанаєва, експерт з цифрових навичок Мінцифри, фонду Східна Європа, координатор експертної мережі eSkills Програми EU4Digital в Україні:  

«Унікальність Цифрограму полягає в комплексному, систематизованому підході до різних складових цифрової компетентності. Завдання тесту ставлять за мету не лише перевірити базові знання, деякі навички та ставлення до цифрових технологій, а й сприяти підвищенню усвідомлення громадянами, як уникати небезпек у цифровому просторі, не боятися засвоювати нові технології та застосунки що стрімко з'являються у нашому житті, як використовувати цифрові технології не лише для розваг та спілкування, а й для саморозвитку, навчання  впродовж життя, для творчого використання та створення нового контенту. Враховуючи комплексність тесту, даний варіант розглядається як версія 1.0, яка буде згодом удосконалюватись. Віримо, що даний інструмент буде у нагоді багатьом громадянам в Україні».

Після складання тесту кожен отримає електронний сертифікат, який засвідчує  загальний рівень цифрової грамотності, загальну кількість набраних балів, а також кількість балів по кожній сфері компетентностей.

Національний тест на цифрову грамотність втілений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Платформа Дія.Цифрова освіта розроблена за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва й реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь