A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Обережно – амброзія полинолиста!

Дата: 13.09.2021 13:19
Кількість переглядів: 336

    Амброзія полинолиста - надзвичайно небезпечний бур'ян. Засмічує всі польові культури (особливо просапні і ярі зернові), овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і рік та інших необроблюваних землях.

   Амброзія полинолиста - це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20-180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів, зневоднючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви.

   Діапазон пристосування цієї рослини дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює найсприятливіши умови для інтенсивного її розмноження. Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.

   Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 - 15 років, при сприятливих умовах до 30-50 років. У кінці квітня - на початку травня насіння дружно проростає. Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів). Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

   Боротьба з амброзією залишається актуальною. Кожного року зростає кількість людей, які страждають на алергію. За статистикою легкою формою алергії страждає кожен шостий мешканець. Поширеність бронхіальної астми та алергічного риніту серед дорослих, які звернулися за допомогою, сягає 50 осіб на десять тис. населення, а серед дітей – вдвічі більше.

        Вести боротьбу з цією злісною карантинною рослиною треба усім разом. 

   Згідно статті 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту” „зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян”.

   Ми живемо в третьому тисячолітті, прагнемо увійти до Європейської спільноти, тому маємо навести порядок у своїй оселі.

Шановні мешканці Маяківської сільської територіальної громади!

   Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

   Згідно з Правилами благоустрою на території Маяківської СТГ, які затверджені рішенням сесії Маяківської сільської ради від 30.08.2018 № 18/6, суб’єкти господарювання, органи самоорганізації населення, громадські організації, мешканці міста на земельних ділянках, наданих їм на праві власності чи користування, закріпленій території за укладеними договорами з балансоутримувачами, присадибній ділянці зобов’язані виконувати регулярне косіння газонів, уживати заходів щодо боротьби з карантинними та іншими бур’янами, зокрема амброзією. При цьому прибирати та утримувати територію необхідно від межі відведеної земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці.

Нагадуємо, що за невиконання заходів щодо боротьби з карантинними рослинами та порушення вищезазначених правил благоустрою передбачається адміністративне покарання у вигляді накладання штрафу

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь