A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

УВАГА!!! ПРО НЕБЕЗПЕКУ АМБРОЗІЇ ПОЛИНОЛИСТОЇ ТА БОРОТЬБА З НЕЮ

Дата: 06.08.2021 11:58
Кількість переглядів: 363

Амброзія полинолиста вважається справжнім, "зеленим агресором", успішно витісняючи різні зелені та квітучі рослини, які прикрашають ландшафт.

    Амброзія полинолиста – це рослина заввишки 20 - 250 см, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста), має міцну кореневу систему. Коренева система проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тисяч тонн води. Отже, ні в якому разі не можна допускати до повного росту рослини. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен, які піднімаючись з течією повітря, переносяться вітром на великі відстані, викликаючи у чутливих людей алергічне захворювання поліноз, яке протікає у вигляді алергічного риніту, кон’юнктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці, лихоманки. Все це супроводжується різким ослабленням організму і важко піддається лікуванню.

    Перші сходи амброзії з’являються в квітні. Цвітіння починається наприкінці липня і триває до вересня. Плодоносить бур’ян у вересні – жовтні. Через те що насіння, попадаючи в ґрунт зберігає свою схожість протягом 20 років і здатне проростати навіть у недозрілій формі.

     Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

    Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров'я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань.

    Щоб найефективніше боротися з амброзією полинолистою, насамперед, необхідно знати про неї таке: це однорічник, який розмножується тільки насінням; вегетуюча (яка ще не квітує) рослина для людини безпечна, на відміну від квітуючої. У вегетуючої рослини коріння слабше, отже, її легше вирвати. В жодному разі не слід допускати квітування амброзії. Доцільно виривати її з корінням. Скошування не допоможе, бо коли залишаться хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться й обов'язково заквітують.

    У населених пунктах необхідно скошувати рослини перед цвітінням в період бутонізації, виривати рослини з корінням та знищувати шляхом спалювання у спеціально призначених місцях.  Знищення рослин амброзії на засмічених ділянках агротехнічним методом та наступним висівом на цих ділянках багаторічних або газонних трав.

    На узбіччях доріг застосовувати гербіциди для обприскування. Агротехнічні методи включають у себе комплексний підхід до вирощування сільськогосподарських культур. Густі і добре розвинені посіви озимих сильно пригнічують бур’ян, який гине до цвітіння, особливо при повторній сівбі. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування в міру відростання бур’яну, а також можна використати натрієву і амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10кг/га) чи сульфатом амонію.

    Досвід боротьби з амброзією показує: де вчасно та ретельно вирвано рослину з корінням, то в майбутньому з'являються лише поодинокі рослини, які знищити набагато легше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь