A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маяківська сільська рада
Одеського району, Одеської області

Шановні керівники підприємств та фізичні особи-підприємці!

Дата: 09.04.2021 10:56
Кількість переглядів: 359

Фото без опису

Рівень заробітної плати, як елемент структури доходів, є одним з головних показників і чинників соціально-економічного розвитку країни.

Заробітна плата є не тільки основним джерелом для існування працівників, а й суттєвим чинником розширення платоспроможності внутрішнього ринку, джерелом наповнення місцевих бюджетів, Пенсійного Фонду України тощо.

Покращення добробуту населення, його соціальна захищеність досягається через досягнення високого рівня оплати праці.

Будь-які зміни, що стосуються оплати праці, прямо чи опосередковано впливають на найважливіші соціально-економічні показники, на рівень доходів місцевих бюджетів та  соціального захисту населення.

В 2020 році Верховна Рада України підтримала в цілому ініційований Президентом України Володимиром ЗЕЛЕНСЬКИМ проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік, яким передбачалося поетапне збільшення мінімальної заробітної плати та встановлення її з 1 вересня 5 000 гривень у місячному розмірі (зростання на 5,9 %). Другим етапом  стало підвищення з 2021 року мінімальної заробітної плати до 6000 гривень, а протягом 2021 року вона має зрости до 6500 гривень. 

Підвищення мінімальної заробітної плати призводить до збільшення середньої заробітної плати. 

За даними Державної служби статистики України середня заробітна плата штатних працівників по Україні в грудні 2020 року становила 14179 грн. По Одеській області вона була меншою на 11,5% та становила 12553 грн.

Найбільший  розмір  середньої заробітної плати по області отримували наймані працівники промислової галузі (17732 грн.), галузі транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (15980 грн.), в сфері фінансової та страхової діяльності (17365 грн.).

Необхідно відмітити значний темп росту середньої заробітної плати працівників до відповідного періоду 2019 року за такими видами діяльності як: водопостачання, водовідведення та поводження з відходами (121,2%), інформація та  телекомунікація (125,2%), охорона здоров’я та надання соціальної допомоги (140,2%).

Проте досить низьким рівень заробітної плати  залишається в тих галузях економіки, які є базовими, економічно розвинутими та бюджетоутворюючими в регіоні: сільське господарство (6732 грн., або 53,5% до середнього рівня по регіону),  тимчасове розміщування й організація харчування (5814 грн., або 46,3%), оптова та роздрібна торгівля (8757 грн., або 69,8%), будівництво (8345грн., або 66,5%).

Аналіз рівня заробітної плати, що виплачується найманим працівникам суб’єктами господарської діяльності, які зареєстровані на території Маяківської сільської територіальної громади за даними Пенсійного Фонду України за грудень 2020 року свідчать про її низький рівень в порівнянні із регіональним показником (9431 грн., або 75,1% до регіонального рівня 12553 грн.).  Вище за середній  - заробітна плата в галузі охорони здоров’я та надання соціальних послуг (9112 грн.),  галузі професійної, наукової та технічної діяльності (13642 грн.), тобто такі, які фінансуються за рахунок бюджету або через державні медичні гарантії.

Майже на регіональному рівні здійснюють оплату праці найманих робітників на  підприємствах сільського та рибного господарства (6596 грн.).

Суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють діяльність у галузях   транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (5207 грн.), тимчасового розміщення й організації харчування (5000 грн.), діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (5000 грн.)  сплачували працівникам заробітну плату в грудні 2020 року майже на рівні мінімальної заробітної плати.  

Аналіз показав про недотримання мінімальних гарантій та низький рівень заробітної плати найманих працівників галузі торгівлі, надання послуг та інших (4748 грн.).

Карантин викликав погіршення фінансового стану багатьох підприємств як великих, так і малого та середнього бізнесу і негативні наслідки, в першу чергу, позначаються на працівниках, через намагання роботодавців  введення режиму економії через зменшення розміру зарплати, у тому числі порушуючи мінімальні гарантії, встановлені законодавством. Проте, зменшення розміру зарплати, навіть з такої поважної причини – «у зв’язку з введенням карантину» неможливо.

Зменшення або приховування доходів, використання найманої праці без офіційного оформлення трудових договорів, тобто недотримання законодавства з питань забезпечення законних  гарантій працівників   -   призводить до втрати соціальної захищеності нелегально працюючих осіб, перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного мешканця нашої громади.

Рішенням виконавчого комітету Маяківської сільської ради від 21 лютого 2020 року № 4/2-2020 «Про легалізацію виплати заробітної плати та зайнятості населення» створено робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. До складу групи ввійшли посадові особи Маяківської сільської ради, а також представники Головного управління Держпраці в Одеські області Державної Служби України з питань праці та  Головного управління Державної податкової служби в Одеській області.

Основними завданнями робочої групи захист трудових прав працівників, легалізація виплати заробітної плати, зайнятості населення та забезпечення надходжень до бюджету податків. Робоча група має право отримувати документи, що стосується її діяльності, запрошувати суб’єктів господарської діяльності на засідання, а також здійснювати обстеження СГД з питань офіційного працевлаштування найманих працівників.

На сьогодні законодавством передбачено 5 видів відповідальності: дисциплінарна, матеріальна, адміністративна, фінансова та кримінальна. При цьому такі види відповідальності застосовуються незалежно один від одного. Слід зазначити, що саме на підставі результатів перевірки Держпраці посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної та кримінальної відповідальності, а саме підприємство — до фінансової відповідальності.

Питання дотримання законодавства про працю постійно знаходиться на контролі Одеської обласної державної адміністрації. 26 лютого 2021 року було видано розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації за     №182/од-2021 «Про дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплати заробітної плати», в якому перед органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючими організаціями поставлено конкретні завдання з питань легалізації робочої сили, своєчасності виплати заробітної плати та вжиття спільно із правоохоронними органами та Головним управлінням Держпраці в Одеській області відповідних заходів реагування.

Питання підвищення рівня заробітної плати, легалізації заробітної плати, наповнення бюджету та Пенсійного Фонду України розглядалося на селекторному засіданні із головою Одеської обласної державної адміністрації, за результатами якого надані відповідні доручення.

Просимо взяти до уваги та використанні у роботі вищевикладену інформацію.

 

 

З повагою,

Сільський голова                                                                            Віктор ДЯЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь